Reünie ‘Het Kaamp’ november 2013.

* Hier staan een aantal foto’s die gemaakt zijn tijdens de Reünie ‘Het Kaamp’

* De volgende tekst hieronder is geschreven door Janneke de Vries uit Oosterwolde, deze tekst heeft in de krant gestaan ‘Nieuwe Ooststellingwerver’

_________________________________________________________________________

Facebook groep bezoekt De Kaamp,

Het Kaamp, achter de Klazingaweg, werd meer dan 50 jaar geleden stukje bij beetje afgebroken. De toenmalige bewoners, die daar 4 generaties hadden gewoond verspreiden zich voornamelijk door Oosterwolde.

Onder leiding van organisator en gids Kees de Jong werd afgelopen zondag door 4de, 5de en zelfs enkele 6de-generatie-Kaampers en veel geïnteresseerden een kijkje genomen op de plek waar zich ooit het (Hidde-)Kaamp bevond.

De aanleiding tot het bezoek vormden de vele foto’s van huizen en bewoners van het Kaamp die opdoken in de facebook-groep “Oosterwolde-Toen”: Een door Yvonne van der Wal opgerichte groep met meer dan 700 leden die herinneringen ophaalt aan Oud-Oosterwolde.

In reünie-achtige sfeer verzamelden zich bijna 70 Kaamp-gangers zich aan de Veenhofsweg.

Vanaf deze locatie vertrok men te voet, via het oude smalle schoolpad (aan de Oosterbrink), naar het pad langs de rondweg. Hier werden veel herinneringen opgehaald bij de oude beuk waarvan de bast ontelbare, vaak nog verrassend goed leesbare, initialen bevat. Deze initialen zijn daar meer dan 50 jaar geleden achtergelaten door verliefde Kaampsters.

Hierna werd de weg voortgezet via de Klazingaweg wat, ten tijde van de Kaamp, nog een zandpad was. Er werd gewezen op losse bosjes in het mooie Stellingwerfse coulissenlandschap waar zich ooit de huisjes hebben bevonden waar deelnemers aan deze tocht waren geboren.

Daar waar de Klazingaweg de bocht naar rechts maakt hield de groep stil bij het weiland waar de Kaamp zich ooit bevond. Zo vanaf de weg doet er niets meer denken aan dit minidorp waarvan Hidde Tjeerd de Jong rond 1860 de stichter was. Hidde de Jong hield in dat jaar, bij het verkopen van de boerderij Klein-Klazinga, een stukje heideland voor zichzelf waar hij zijn huis bouwde. Ook zijn kinderen en hun nazaten bouwden hun huizen op dit stuk land, ontgonnen de heide en hielden er vee.

Na toestemming te hebben gekregen van de huidige eigenaar van het weiland, de heer Kwakernaak, om het land te betreden is het enige tastbare wat achterbleef, de put die ooit toebehoorde aan Folkert en Janne de Jong, weer afgedekt met het bijbehorende deksel.

Door onder andere Anne Meijerhof, Hidde Westerhof en Thomas Jansma, allen oud-bewoners, werd uitvoerig verteld over de plekken waar de 8 à 9 huisjes en woonwagens hadden gestaan. Waar wie had gewoond en hoe er, wanneer er iemand een plekje zocht op de Kaamp, er probleemloos een stuk grond werd afgestaan of een stuk bij een huisje werd aangebouwd. Ook oude, al lang verdwenen, paden werden zodanig aangeduid dat het hele Kaamp voor de toehoorders weer tot leven kwamen.

Na ruim 2 uur vertrok de groep, veel verhalen rijker, om gezamenlijk in Stationsplein 2 nog uren na te praten over deze bijzondere middag en het enige wat daar op dat stukje voorouderlijke grond nog rest: een oude waterput, een herinneringsplaquette van de Historische Vereniging en veel, heel erg veel, herinneringen.

Voor geïnteresseerden bestaat er een speciale uitgifte van de Historische Vereniging Oosterwolde en omstreken en de Stellingwerver Skrieversronte over de ontstaansgeschiedenis van “De Kaamp”. De foto’s die zijn gemaakt tijdens deze bijzondere tocht vindt u in de facebookgroep “Oosterwolde-Toen”.

Geplaatst door Kees de Jong op januari 11, 2014 in Evenementen & Parties.       Terug naar boven

Reacties

  • Yvonne

    12 januari 2014 om 11:42


    Het is weer een mooie serie foto’s over een zeer geslaagde middag!

Plaats een reactie

* Verplichte velden.

Naam *

E-mail *

Website